Tablet računari su trenutno najpopularniji tehnički uređaji. Jednostavna upotreba, prenosivost, mala težina i  lako snalaženje kroz korisničke menije i programske funkcije doprinele su ogromnoj globalnoj popularnosti tablet računara i opasnoj pretnji PC računarima da će u skorijoj budućnosti biti i potpuno zamenjeni tablet uređajima.

Cene tablet računara su sve pristupačnije i niže, pa se sasvim korektni modeli tableta mogu nabaviti u cenovnom rasponu od 100e-150e. Cena tablet računara svakako zavisi od hardverskih mogućnosti uređaja(brzina procesora, količina RAM memorije, veličina skladišnog prostora interne memorije, kvaliteta finalne izrade… ), pa postoje i tablet računari koji premašuju cenu od 500e.

Ipak moguće je naći tablet računar do 200e sa kvalitetnim ekranom osetljivim na dodir, procesorom od dva do četiri jezgra i najnovijom verzijom Android operativnog sistema.

Tablet računari ovakvih hardverskih i softverskih karakteristika su dovoljno snažni za najveći broj operacija i radnji za koje nam PC računar uopšte više i nije potreban.Igranje igrica, čitanje elektronskih knjiga, surfovanje internetom, slušanje muzike i gledanje filmova su najpopularniji i primarni vid korišćenja tablet uređaja. Sve ovo tako dobro funkcioniše na tablet računaru tako da kada jednom probate nešto od ovoga zavaljeni u fotelju bićete osvojeni i vezani za svoj tablet zauvek.

Tablet računare je moguće povezati sa televizorom i uz korišćenje dodatne tastature imaćete ugođaj kao da ste na vašem PC računaru. Mogućnosti korišćenja tablet računara kao primarnog uređaja za GPS navigaciju su neograničene i uz pravi navigacioni softver i najnovije GPS mape tablet računar će vam postati nezamenljiv saputnik na svim  vašim putovanjima.

Postoji dosta uslužnih servisa(Google Drive, Dropbox, Sky Drive…) koji putem  prigodnih aplikacija nude mogućnost besplatnog skladištenja vaših korisničkih podataka “u oblaku”, što će vam omogućiti veći prostor  na internoj memoriji tablet uređaja. Tablet računar možete umrežiti sa ostalih uređajima u vašoj kućnoj mreži i na taj način slobodno i brzo pristupati podacima koji se nalaze na nekim od vaših PC i laptop računara.

Moram napomenuti da ukoliko želite koristiti zahtevne i složenije softverske pakete koji zahtevaju korišćenje velike količine RAM memorije, veliku brzinu procesora i kapaciteta prostora na hard disku, PC i laptop računari ostaju nezamenljiv deo opreme.

Popularnost tablet uređaja konstantno potvrđuje i vrtoglavi rast prodatih tablet računara. Procena svetskih analitičara da će krajem 2017-te  godine biti prodato više od 350 milona tablet računara dovoljno govori u kom pravcu ide tržište mobilnih uređaja.

 Veličina i kvalitet ekrana tablet uređaja

Trenutno su najpopularniji tablet računari sa ekranom osetljivim na dodir veličine od 7″, 8″ i 10″.  Prednost manjih ekrana je prenosivost i manja težina, a većih svakako bolja rezolucija, preglednost ekrana i komfor prilikom gledanja raznih multimedijalnih sadržaja.

Interna Memorija Tablet računara

Budžetski pristupačni modeli tablet računara uglavnom imaju internu memoriju u rasponu od 4GB-8GB-16GB. Skuplji modeli su znatno raskošniji i imaju skladišni prostor od nekih 32GB pa do 64GB.  Prilikom kupovine obavezno pogledajte da li tablet raspolaže slotom za memorijsku karticu proširivom do minimum 32GB. Aplikacije, igrice, muzika i filmovi će vrlo brzo pojesti internu memoriju pa je vrlo važno da je možete proširiti eksternom memorijskom karticom.

RAM Memorija

Staro pravilo vezano za RAM memoriju u PC računarima je što više RAM memorije to je bolje. Isti slučaj je i sa tablet računarima. Jeftiniji modeli tableta danas imaju os 512MB-1GB RAM memorije. Kod skupljih modela sa bržim procesorima RAM memorija je uglavnom 2GB. Iskustvo govori da je neki minimum RAM memorije koji potreban da zadovolji zahteve korisnika što se igara i multimedije tiče  barem 1GB.

WiFi, 3G ili 4G

Ukoliko ste stalno u pokretu i potrebna vam je konstantna internet konekcija, svakako morate uzeti tablet računar sa mogućnošću korišćenja 3G ili 4g internet konekcije. Takvi uređaji su i uglavnom skuplji, a korišćenje mobilnog interneta povlači sa sobom i dodatne troškove koje imate kod mobilnog operatera.

Ovi troškovi se kreću od nekih 5e-20e na mesečnom nivou u zavisnosti koji internet paket odaberete.Imajte u vidu da kvalitet mobilne internet veze nije svuda i kod svakog mobilnog operatera na zadovoljavajućem nivou, pa se prethodno dobro informišite o uslugama koje će vam biti neophodne. Ukoliko tablet koristite uglavnom kod kuće ili u sredini gde postoji WiFi konekcija, sasvim je dovoljno kupiti jeftiniji tablet sa WiFi funkcijom.

Android ili iOs ili Windows 8

Uglavnom se najveći broj korisnika opredeljuje za operativni sistem sa kojim je već upoznat korišćenjem na svom mobilnom telefonu. Android i iOS su operativni sistemi sa velikim brojem aplikacija i ogromnom tehničkom podrškom programera koji ih prate. Mrtva trka između androida i iOS-a će sigurno učiniti tablet računare još boljim i dostupnijim krajnjim korisnicima. Za koji kod operativni sistem da se odlučite nećete pogrešiti, jer su sva tri izuzetno kvalitetna sa svim svojim vrlinama i manama.

Koji tablet odabrati?

Posle nekih osnovnih napomena koje su bitne za kupovinu tableta odlučili smo i da vam preporučimo nekle od njih. Vodili smo se cenom, kvalitetom, estetikom i upotrebnom vrednošću za krajnjeg korisnika. Jedan od možda i najpresudnijih parametara u ovom malom vodiču za kupovinu tablet računara je i odnos kvalitet – cena.

  • Vivax tablet TPC-8150 – Ekran je dijagonale 8 inča. Procesor je  ARM 1.5 GHz sa dva jezgra.Poseduje 1 GB RAM memorije i 8 GB interne memorije i zadnju kameru od 2 mpx. Poseduje integrisan GPS risiver. Podržava sve igrice i multimedijalne sadržaje koji su potrebni prosečnom korisniku.  Cena ovog tablet računara je oko 12.000 dinara
  • Samsung Galaxy Tab 2 P3110 – Ekran je dijagonale 7 inča. Procesor je ARM 1GHZ sa dva jezgra.Poseduje 1 GB RAM memorije i 8 GB interne memorije i zadnju kameru od 3.2 mpx.Ima integrisan GPS risiver.Podržava sve igrice i multimedijalne sadržaje koji su potrebni prosečnom korisniku.Izuzetno estetski dizajniran sa fenomenalnom završnom obradom i pristojnom cenom Samsung Galaxy Tab 2 P3110 je pravi izbor.  Cena ovog tablet računara je oko 17.000 dinara
  • Google Nexus 7 – Ovaj moćni tablet računar  dijagonale ekrana od 7 inča pokreće četverojezgreni procesor Snapdragon S4 sa taktom od 1,5 GHz. Postoje varijante sa 16 ili 32 GB interne memorije, a tu je i 2 GB RAM Memorije. Zadnja kamera je 5 MP dok je prednja sa 1,2MP. Poseduje vrhunski GPS risiver i navigaciona aplikacija iGO primo zaista radi fenomenalno. Cena Nexus 7 tableta se u zavisnosti od veličine interne memorije kreće od 26.500-29.500 dinara.
  • Asus Vevotab – Ovo je tablet sa  Windows 8 operativnim sistemom. Asusov tablet Vevotab ima 10,1-inčni ekran, Intelov procesor takta 1,8 GHz. Poseduje 2 GB radne memorije i 64 GB interne memorije.
  • Apple iPad Mini – Appleov tablet sa iOS operativnim sistemom ima  ekran dijagonale 7,9 inča i 16 GB interne memorije. Kamera je 5 megapiksela i preporučuje se korisnicima kojima je potreban uređaj sa velikom autonomijom baterije. Cena se kreće u rasponu od 275e-310e.
  • Acer Iconia Tab A1-810 – Dijagonala ekrana od 7,9 inča uz četvorojezgreni procesor takta 1,2 MHz i RAM memorijom od 1GB će vam vreme provedeno uz ovaj Acerov tablet sigurno učiniti prijatnim.16GB interne memorije i kamera od 5MP samo dopunjuju fenomenalan hardverski arsenal ovog tablet računara.Cena od 18900.oo din sasvim odgovara performansama koje će te dobiti ukoliko sebe počastite ovim tabetom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.