Nova Mapa Srbije i Evrope za iGO Navigacije – Here 2017.q2-avgust 2017

Nova mapa Srbije i Evrope za iGO navigacije, izdanje za jesen 2017-te godine je dostupna za instalaciju za sve modele windows CE i Android iGO navigacija.

Here 2017.q2 je najnovija GPS Mapa Srbije i Evrope za iGO navigacije, kompanije Here (bivši Navteq). Svetskom auditorijumu i tržištu, najnovija Here 2017.q2 navigaciona GPS mapa je predstavljena krajem avgusta 2017-te godine.

Najnovije HERE 2017.q2 navigacione GPS mape su detaljne i rutabilne do nivoa kućnog broja.

Nokia je krajem 2012-te godine konačno završila sa procedurom kupovine i integracije maping kompanije Navteq i promenila naziv kompanije i svojih mapa u Here.

Proces promene vlasničke strukture nije usporio kvalitet sadržaja mapa i tempo i predstavljanja novih izdanja navigacionih GPS mapa kompanije Here, pa je tako pred nama novo kvartalno izdanje GPS mapa Evrope Here 2017.q2.

HERE-Nova mapa Srbije i Evrope za iGO navigacijeKomplet  najnovijih GPS navigacionih mapa Here 2017.q2 obuhvata 54 zemlje Evrope (uključujući Srbiju, Kosovo, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju, Grčku, Tursku, Mađarsku, Rumuniju…) sa svim neophodnim pratećim dodacima kao što su POI tačke, 2D i 3D zgrade, upozorenja za vozače, kamonske rute, proširene POI tačke, specijalizovane kamionske POI tačke. Veličina celokupnog paketa sa navigacionim mapama i potrebnim dodacima je nešto preko 6,50 GB.

Posebno nas raduje kvalitet najnovije mape Srbije. Primetna je drastična razlika u veličini najnovije GPS Mape Srbije, koja je za nekih 0,5 MB veća u odnosu na prethodno izdanje i sada je njena veličina nešto preko 13 MB. Sve promene putne mreže Srbije odrađene do 1.06.2017. su evidentirane u najnovijoj navigacionoj mapi 2017.q2.

A, da li razlika u veličini navigacione GPS mape znači i znatno bolju pokrivenost znaćemo ubrzo kada najnoviju mapu Srbije budemo još detaljnije istestirali?

Na prvi pogled, korišćenjem simulacije rute i vožnja po Srbiji i Kragujevcu, mnogi nedostatci iz prethodnog izdanja su ispravljeni, pa navigacija i rutovanje i deluju poprilično dobro.

Primetili smo da neki nedostatci i greške iz prethodnog izdanja, pre svega nepostojanje određenih ulica i brojeva u Kragujevcu, Kraljevu, Beogradu i Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Zrenjaninu, Kikindi, Subotici i slaba pokrivenost manjih mesta i sela, još uvek nisu ispravljeni.

Zvanični podatak u specifikacijama najnovije navigacione mape Srbije je da mapa Srbije ima oko 45% pokrivenosti mesta i ulica do nivoa kućnih brojeva, a da je pokrivenost celokupne putne mreže Srbije nešto povećana i sada iznosi 92%.

Sve najnovije promene putne mreže ( do 1.06.2017.) su ažurirane i HERE je dosta truda uložio u ažuriranje i kvalitet rutabilnosti do nivoa kućnih brojeva. Ipak, nemojte se iznenaditi ukoliko i pored svega ne pronađete ulicu ili kućni broj čak i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu.

Ukoliko HERE bude nastavio sa ovakvim trendom ažuriranja i takvi problemi će uskoro biti uspešno prevaziđeni.

Mapa Kosova je izdvojena i ona je definitivno najobimnija (2.1 MB) nego što je bila u svim prethodnim izdanjima.

Slična pa čak i bolja situacija je i sa detaljnim navigacionim mapama Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, koje su značajno poboljšane i čija se unapređenja primećuju čak i više nego što je bio slučaj u ranijim izdanjima.

Zemlje Zapadne i Istočne Evrope su već poslovično dobro odrađene i nikakvih većih problema nećete imati prilikom njihove upotrebe u realnim situacijama.

Nova mapa Srbije i Evrope za iGO navigacije, Here 2017.q2 detaljno pokrivaju preko 13 000 000 km putne mreže Evrope sa preko dva miliona ažurnih POI tačaka.

Nova mapa Srbije i Evrope za iGO navigacije, Here 2017.q2 sa svim mogućim dodacima (POI, Building, Kamionske POI tačke…) zauzima oko 6.5 GB vašeg skladišnog prostora na memorijskoj kartici ili internoj memoriji navigacionog uređaja.

8 KOMENTARA

  1. Mapa srbije za 2017 ne valja.Probao Ulice u beogradu podosta ih uopste nema u navigaciji.Primer ulica Radoja Prvulovica Zeleznik i jos dosta drugih.

    • Zeleznik HERE 2014.q4

      Mislim da niste dovoljno dobro tražili. Pretragu vršite po opštini ili po poštanskom broju. Ulica koju ste naveli, kao i sve ostale ulice u Železniku se nalaze na najnovijoj mapi Srbije HERE 2016.q4

  2. Zna da pogresi i ne daje sve opcije.Mada obzirom da je free, isplati se, imao sam legalnu IGO primo, obavestili su me da nema vise apdejta , moram da kupim najnoviju verziu, odnosno da je skinem i platim mape itd itd.Sve u svemu bitange.

  3. Koliko ja vidim ovo je stanje mapa na dan pre pocetka 2017-te jer, one povelike ispravke i dodavanja ulica, kucnih brojeva, smerova ulica, ogranicenja itd… koje sam ja uneo za moj grad i Pcinjski region (Vranje) sa pocetkom od prvih dana Januara pa do pocetka Maja nije nista uneseno za u prvom kvartalu ove godine (Q1 2017) i ako su te ispravke i dodavanja prihvacena od administratora HERE. Ovo je definitivno stanje iz Q4 2016-te.

    • Baza podatka najnovijhih HERE navigacionih mapa nosi oznaku 2017.q1. Datum ažuriranja navigacionih mapa je 21.01.2017, a najnovije izdanje svojih navigacionih mapa, HERE je evropskom tržištu predstavio krajem maja 2017-te godine. Iz iskustva Vam mogu reći da sve izmene i ispravke putne mreže koje prijavimo za srpsku mapu moraju proći malo ozbiljnije provere i možemo ih očekivati tek za dva izdanja od trenutno aktuelnog izdanja navigacionih mapa. Slična situacija je i sa prijavom za POI tačke. Siguran sam da će se i Vaše ispravke uskoro naći u nekom od sledećih izdanja HERE navigacionih mapa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here