GPS navigacije za auto su još davno i definitivno postale nezaobilazni deo opreme svakog automobila, kamiona i autobusa.

Koje GPS Navigacije za auto su najbolje ?

Vlasnik GPS Navigacije od ove fenomenalne sprave može očekivati veliku pomoć u pronalaženju odredišta i prikazivanja trenutne lokacije što je funkcija koju najveći broj korisnika navigacionih uređaja obožava.

Portabl GPS navigacije za auto ili SmartPhone GPS navigacije za auto

Civilni GPS navigacioni sistemi su danas podeljeni na veći broj segmenata od kojih su definitivno najrasprostranjeniji i najviše korišćeni segmenti Auto Navigacija ( portabl navigacije za automobile, kamione,autobuse  i fabričke ugradne navigacije za automobile) i Smart Phone GPS Navigacije (Android, iOS, Windows), Avio GPS navigacije, Marinske GPS Navigacije, GPS Praćenje.

Garmin navigacije vs TomTom navigacije vs iGO navigacije

GPS navigacije za auto Garmin ili TomTom
Garmin Vs TomTom

Globalni lideri u proizvodnji auto navigacija su svakako kompanije Garmin i TomTom. Zadnjih par godina značajno su im se kvalitetom i dostupnošću približile i kineske robne marke poput Prestigia, Blueberry, ali i renomirani brendovi poput Mia, Beckera i Magellana. Navigatore ovih proizvođača svrstavamo u veliku porodicu iGO navigacija jer se na njima sa uspehom mogu instalirati najnovije verzije iGO navigacionog softvera uz najnovije dostupne navigacione GPS mape.

Sve GPS navigacije za auto ovih proizvođača dolaze nam sa nekom novom specijalnom funkcijom.

Broj novih modela GPS navigacija koje Garmin godišnje plasira je zaista impresivan.

TomTom takođe usavršava svoje modele i usklađuje ih sa sve zahtevnijim potrebama korisnika.

Proizvođači navigacionih uređaja koje svrstavamo u grupaciju iGO navigacija su sve prisutniji na zahtevnom gps tržištu i zaista idu u korak sa gigantima na ovom polju posebno kada je u pitanju nadogradnja navigacionog softvera i ažuriranje najnovijih navigacionh GPS mapa.

Najnoviji modeli navigatora su uvek sa različitim cenama, najnovijim funkcijma i navigacionim mogućnostima.

Zato je kupac uvek u dilemi koji od tih modela da kupi. Uglavnom odluka o najboljoj kupovini pada kada se utvrdi odnos cena kvalitet.

Prava formula za dobru kupovinu GPS navigacije po nama je:

 povoljna cena + dostupnost ažuriranja novim softverom i mapama + neka nova funkcija= Dobra kupovina GPS Navigacija.

Svi proizvođači navigacionih uređaja nam nude modele GPS Navigacije za auto za svačiji džep i za različite nivoe tehnološke pismenosti.

Cene brendiranih navigatora koje proizvodi Garmin, TomTom, Becker, Magellan, Mio su slične i kreću se od 150e pa do 600e, tako da tu ne možemo praviti neku komparaciju.

Kineski brendovi Prestigio i Blueberry su znatno povoljniji i cene im se kreću od 70e-150e u zavisnosti od veličine ekrana osetljivog na dodir, hardverskih specifikacije i navigacionog softvera koji ih pokreće.

Prateći tržište i prodaju GPS Navigacija došli smo do zaključka da Garmin dominira Američkim tržištem (50% GPS navigacija prodatih u USA su Garmin navigacije) , a TomTom Evropskim.

Srpskim i balkanskim tržištem definitivno dominiraju gps navigacije za auto kineskih robnih marki. Kvalitet ovih uređaja je sasvim korektan, estetika je zadovoljavajuća, a kao presudni faktor popularnosti bih izdvojio maksimalnu dostupnost navigacionih softvera i kvalitet najnovijih navigacionih karti Srbije i Balkana.

Razlog Garminove velike planetarne popularnosti  je upravo veliki broj novih modela i raznolikost cena i znatno fleksibilnija dostupnost najnovijim navigacionim mapama.

Situacija u Srbiji i na Balkanu je nešto drugačija što se TomTom navigacionih uređaja tiče tiče.

Garmin je daleko popularnija GPS navigacija i to ne samo zahvaljujući kvalitetu već isključivo zahvaljujući nedostatku dobrih navigacionih GPS mapa za Tom Tom navigacije za ovaj deo Balkana i Istočne Evrope u samom početku prodora GPS tehnologije u Srbiji i Balkanu.

Do skora je nedostatak kvalitetnih rutabilnih GPS mapa Srbije i okruženja, TomTom navigacije činio nekonkurentnim ne samo u odnosu na Garmin GPS Navigacije već i u odnosu na dosta nekvalitetnije proizvođače.

Krajem 2013-te godine napokon se pojavila detaljna i do nivoa kućnog broja rutabilna GPS Mapa Srbije i Crne Gore, pa se situacija u svakako promenila u korist TomTom Navigacija.

Što se tiče ubacivanja i instalacije najnovijih GPS mapa uspešno se odrađuje svaki model portabl GPS Navigacija svih renomiranih proizvođača. Sa te strane zaista možete biti spokojni.

Kvalitet navigacionih GPS mapa i njihova sadržajnost, detaljnost i rutabilnost su zaista na najvišem mogućem nivou, jer su u pitanju dva velika svetska kartografska imena HERE i TomTom.

Opet napomena da je Garmin u velikoj prednosti na ovim našim prostorima, zbog napora koje već dugi niz godina ulaže u nova izdanja GPS mapa Srbije i Crne Gore i balkanske regije uopšte.

Za razliku od Garmina TomTom je GPS mape  Srbije i Balkana tek od skora počeo da razvija i unapređuje do nekog ozbiljnijeg nivoa.

Na kraju zaista možemo reći da su skoro svi modeli Garmin i TomTom GPS Navigacija za auto zaista dobri i da odluku o kupovini i koja je navigacija bolja možete donete samo vi.

Skoknite do najbliže prodavnice navigacija pa jednostavno možda presudi estetika.