Zablude i Urbane legende o GPS navigacijama u Srbiji

GPS navigacije i GPS tehnologija uopšte  se poodavno odomaćila i u ovim našim krajevima. Veliki broj korisnika i još veći broj modela i brendova GPS navigacija, učinili su ove uređaje popularnim i neophodnim u svakodnevnom životu. Međutim još uvek ima popriličan broj “nevernih Toma” koji GPS tehnologiju smatraju nepotrebnom, posedovanje GPS navigacije luksuzom i pomodarstvom. Izneću vam nekoliko njihovih najvećih zabluda i argumenata kojima potkrepljuju svoj stav.

Zabluda: Preko GPS navigacije me mogu pratiti  i locirati moju trenutnu poziciju

Istina je da najveći broj komercijalnih GPS navigacija mogu samo primati informacije koje dobiju od satelita, i da nikako nemogu informacije o trenutnoj poziciji poslati ka satelitu.

Postoje i navigacije koje imaju mogućnot i slanja i primanja podataka, ali su to uređaji koji se ne upotrebljavaju na civilnom i komercijalnom tržištu.

GPS navigacije ne hvataju  dobro satelitski GPS signal kada je oblačno vreme

Istina je da se u našoj GPS terminologiji zaista upotrebljava pojam “čistog neba” kada nekome objašnjavamo kako da uhvati GPS signal. Taj pojam se pre svega odnosi na  zahtev da se mora biti na otvorenom i bez nekih opstrukcija kao što su visoke planine, oblakoderi, antenski sistemi…

Oblačno vreme nikako neće sprečiti vašu GPS navigaciju da kvalitetno uhvati i fiksira GPS signal. Najbolji primer za ovo su navigacioni sistemi koji se upotrebljavaju u vazduhoplovstvu i mornarici i koji avionima i brodovima omogućavaju navigaciju i po olujnom i maglovitom vremenu.

Korišćenje GPS Navigacija je skupo i ne isplati se

Istina je da je korišćenje GPS navigacija potpuno besplatno i ne iziskuje dodatne troškove. Odmah moramo upozoriti nove korisnike navigacija za android i iPhone, da je korišćenje GPS navigacije besplatno samo ukoliko telefon ima integrisani GPS risiver i da se navigovanje obavlja isključivo preko njega.

Ukoliko za navigaciju koristite GPRS ili neki drugi vid interneta koji vam obezbeđuje vaš mobilni operater to će te  zaista skupo platiti.

Zato podesite svoj anroid smartfon ili novi iPhone 5 da navigaciju obavlja isključivo preko integrisanog GPS risivera.GPS Navigacije i najveće srpske predrasude o njima

Garmin je jedini proizvođač GPS navigacija

Istina je da je Garmin najveći i u Srbiji daleko najpopularniji GPS brend ali svakako nije jedini proizvođač GPS navigacija. Garmin navigacioni uređaji su zaista vrhunskog kvaliteta ali i GPS navigacije kao što su Mio,Becker, Prestigio,TomTom i mnogi drugi su na sličnom ako ne i boljem nivou kvaliteta kako softvera tako i hardvera.

Najbitniji je GPS uređaj, a kvalitet softvera je na drugom mestu

Istina je da stvari više nisu takve i da ovo definitivno nije istina. Navigacioni softver je postao najbitnija komponenta svakog modela savremene navigacije. Pre kupovine svakog navigacionog uređaja proverite kakav navigacioni softver ima, ali i kakav mu je softver za komunikaciju sa PC računarom.

Izbegavajte kupovinu previše jeftinih uređaja za koje će se kasnije ispostaviti da ih nikako ne možete reprogramirati ili ažurirati novim navigacionim softverom. Raspitajte se i kakvu servisnu podršku ima vaš uređaj kada su baš softverska ažuriranja u pitanju.

Dovoljna mi je samo GPS navigacija, ne treba mi eksterna GPS antena

Pravi uslovi da dobijete kvalitetan GPS prijem su čisto nebo i jak i neprekidan satelitski signal sa minimum 4 satelita u realnom vremenu.

Dosta nas i bez eksterne GPS antene uspeva da ovo i ostvari. Međutim korišćenjem eksterne antene sve ovo se mnogo lakše postiže i kvalitet GPS signala i brzina njegovog fiksiranja su mnogo bolji i kvalitetniji. Profesionalci i svi oni kojima je ovo najbitnije u navigaciji, moraju nabaviti eksternu antenu kako bi popravili performanse prijema GPS signala svog uređaja.

Fabrička auto navigacija je bolja od portabl GPS Navigacije

Istina je da su portabl navigacije (PND) daleko intuitivnije i fleksibilnije za upotrebu i korišćenje od fabričkih auto navigacija. Jeftinije su,dostupnije su, imaju bolji, brži i kvalitetniji navigacioni softver. Mnogo ih je lakše otključati i reprogramirati. GPS mape su posebna priča jer najveći broj fabričkih auto navigacija nema Srbiju, a i one koje je imaju,kvalitet same mape Srbije je na lošem nivou. Posebno ističemo automobilske gigante Peugeot, Citroen, Renault, Volvo, Fiat koji imaju izvanredne najnovije navigacione mape za svoje fabričke navigacije koje Srbiju pokrivaju detaljno i do nivoa kučnog broja.

Kod portabl navigacija najnovija navigaciona mapa Srbije HERE 2015.q3 iz januara 2016-te, je odlična i lako je dostupna.

Ovo su samo neke od konstantnih debata koje se vode između pristalica i onih koji to nisu kada su u pitanju GPS navigacije i navigaciona tehnologija uopšte.

Ukoliko ste i vi čuli neku interesantnu zabludu, a koja se tiče GPS navigacija pišite nam i mi ćemo vaš komentar sigurno objaviti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.