Saobraćajne kamere

Uvođenje saobraćajnih kamera je objavljivano na sva zvona u svim medijima i izazvalo je velike kontroverze kod vozača. Neki su to odobravali zarad povećanja bezbednosti u saobraćaju, neki su negodovali jer su smatrali da im se tako krše osnovna prava.

Bilo kako saobraćajne kamere su u funkciji u Beogradu od 1.06.2011.,  u Novom Sadu su počele kontrolu saobraćaja nešto kasnije , a u Nišu se njihovo uvođenje planski privodi kraju i polako počinje njihova upotreba. Saobraćajne kamere su najnovija i vrhunska tehnološka dostignuća i funkcionišu tako što su fiksirane na određenim lokacijama (veće raskrsnice i prometne ulice uglavnom, žuta traka).

Saobraćajne kamere mogu biti brzinske za snimanje prekoračenja brzine i saobraćajne kamere koje beleže prolazak kroz crveno svetlo ili pogrešno prestrojavanje (žuta traka). Postoje i pokretne saobraćajne kamere koje se koriste na automobilima ili motorima. Prilikom prekoračenja brzine ili nekog drugog saobraćajnog prekršaja, saobraćajna kamera se aktivira i pravi seriju fotografija od koje se uzimaju 4 najbolje sa uvećanim registarskim tablicama vozila.Interesantno je da saobraćajne kamere posebno dobro generišu sliku zadnje tablice, tako da se i registarske tablice motora dobro vide.   Na osnovu snimka saobraćajne kamere policija kazne šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Kazna za učinjeni saobraćajni prekršaj stigne obično u roku od 5 dana.

Portal NAVIGACIJA ovim člankom ne želi da ulazi u polemiku o kvalitetu ovog sistema za kontrolu saobraćaja već želimo da pozitivno utičemo sa svest vozača o ponašanju u saobraćaju. U saradnji sa INFOTEAM zvaničnim distributerom Garmin GPS Navigacija , izdajemo poseban GPI fajl koji učitan u GARMIN nuvi uređaj na vreme upozorava vozača na zonu koju pokriva saobraćajna kamera. Autori ovog specifičnog i kvalitetnog GPS Vodiča su Petar Maksimović i Radomir Savić. Dovoljno je da navedeni gpi fajl iskopirate u POI folder vaših  modela Garmin GPS Navigacija.

Preuzmite ovaj specifični GPS vodič sa sledećeg LINKA.

Saobraćajne kamere
Saobraćajna kamera

 

 Saobraćajne kamere u Beogradu

2 KOMENTARA

  1. […] na snagu novog zakona o bezbednosti saobraćaja, koji se barem kada je tema ovog teksta uopšte ne poštuje, postalo je vrlo važno korišćenje […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.