Kako su GPS navigacioni uređaji prevarili vozače?

Sigurno se svi mi i previše oslanjamo na GPS navigacije prilikom vožnje pogotovo ukoliko se trenutno nalazimo u nepoznatim zemljama i gradovima.Sve bolji modeli navigacionih uređaja i naprednije softverske funkcije čine da se u potpunosti predamo mašini i zaboravimo da i one usled bagova u softveru, starih i neažuriranih GPS mapa, mogu “debelo” pogrešiti i skrenuti nas sa željene rute. Evo i nekoliko komičnih primera iz SAD-e i Evrope, koji su srećom prošli bez posledica po vozače i njihove saputnike.

GPS Navigacija je rekla ženi da vozi automobil po pruzi, pa je ona to stvarno i uradila

Jedne noći žena iz Bostona je vozila svoj mini van putem kada je dobila uputstvo svoje fabričke GPS navigacije da skrene desno i produži dalje prugom. Ona je poslušala predlog i nastavila putovanje tako što je mini van popela direktno na šine pruge. Ubrzo je uvidela da je nemoguće upravljati vozilom po šinama. Zaustavila je automobil i jednostavno je pokupila dvoje dece sa zadnjeg sedišta i napustila vozilo. Nedugo zatim naleteo je voz i totalno uništio mini van.

Uprkos činjenici da je rizikovala živote 70 putnika u vozu, ostavljajući blokadu od dve tone na sred pruge, bostonska policija nije podnela krivičnu prijavu protiv žene navodeći da je uvidela svoju glupost i da je izvukla veliku pouku iz ovog događaja.

Boston prevarena od strane navigacije

GPS Navigacija prošetala Belgijanku 1500km kroz Evropu – Od Belgije do Hrvatske

Belgijanka Sabine Morceau je ušla u svoj automobil i rekla fabričkoj navigaciji da joj pronađe najkraći put do ulice u Briselu u kojoj stanuju njeni prijatelji. Belgijanka Sabine je inače iz malog mesta udaljenog nekih 150km od Brisela, što je otprilke nekih dva sata vožnje. Krenula je na put, a da nešto nije u redu i da je navigacija možda pogrešila Sabine je shvatila tek posle dva dana i pređenih 1500 km kada je ugledala natpis Zagreb Croatia na auto putu. Kada je kasnije opisivala  svoju avanturu rekla je da je bila isuviše uznemirena kako bi primetila da je u kolima provela dve noći i dva dana za putovanje koje je trebalo da se završi u kasno posle podne istog dana.

GPS navigacija poslala vozače niz ogromne stepenice na gradskom trgu

Pet vozača u gradiću Turuel u Španiji su vozili svoje automobile preko ogromnih stepenica  posred gradskog trga, okrivljujući za to preveliko poverenje svoje navigacije, a ne sebe i vozačko znanje i iskustvo.

U pet različitih incidenata vozači su slepo verujući svojim navigacionim uređajima skretali sa puta i usmeravali vozila preko ogromnih stepenika postajući tako zarobljenici stepenica na gradskom trgu. Sva vozila su nakon toga morala biti na put vraćena kranom jer nije postojao drugi način za njihovo bezbedno spuštanje preko velikih gradskih stepenica.

Spanija-prevaren od strane GPS navigacija

Čovek sa trajekta odvezao auto direktno u more

U pokušaju da svoj automobil izveze sa trajekta, vozač iz Aljaskog grada Enkoridža je svoj automobil odvezao pravo na morsko dno. Prema izveštaju policije čoveku je navigacioni uređaj rekao da naglo i oštro skrene desno nakon što napusti trajekt.

Kako je naredba mašine bukvalno shvaćena, čovek je ne razmišljajuči puno da treba prvo da izađe sa doka odmah skrenuo naglo i oštro desno i zajedno sa svojim automobilom završio u moru. Uspeo je da se zajedno sa svojim psom izvuče iz automobila. Policija takođe nije podnela krivičnu prijavu protiv ovog vozača sa Aljaske.

Mislim da je ovo sasvim dovoljno da shvatimo da su navigacije samo uređaji i mašine koji nam dosta pomažu i rade za nas, ali i da su vozači oni koji trebaju smanjiti zavisnot od GPS navigacija. Zapamtite,  navigacija daje svoje predloge, a mi vozači donosimo konačnu odluku da li je poslušati ili ne.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.