GPS Navigacija ili Tablet računar?

 

GPS NAVIGACIJA ili Tablet računar
GPS Navigacija ili Tablet računar

GPS Navigacija kakvu mi danas znamo i sa zadovoljstvom koristimo će kroz nekoliko godina biti manje -više odbačena i zamenjena tablet računarima sa ugrđenim GPS prijemnikom.

Korisnici i potrošači će želeti da u jednom uređaju imaju instaliran navigacioni softver ali i ostale programe koji su im bitni, a ne samo uređaj koji ima jednu svrhu korišćenja kakva je većina današnjih GPS Navigacija.

Uređaji koji u sebi imaju multifunkcionalnost i višestruke mogućnosti su logičan sled zbivanja i direktni su naslednici današnjih GPS Navigacija.

Imaćete svakako manje kablova, punjača, moćiće te staviti više stvari koje vama trebaju u znatno manje pakovanje, a kako vreme bude odmicalo i cene tableta budu padale, i ušteda će biti veća.

Mobilni Telefoni nikako nisu zamena GPS Navigacija 

Ni najsavremeniji mobilni telefoni, ma koliko oni bili napredni, nisu idealna zamena za GPS Navigacije u punoj veličini. Najveći problem je u veličini ekrana, jer mobilni telefoni nemaju dovoljno veliki ekran za svakodnevnu upotrebu, a između ostalog to su uređaji koji služe za pozivanje i primanje poziva pa se može desiti da proces navigacije bude konstantno prekidan.

Mobilni telefoni sa omogućenim GPS-om svakako imaju svoju svrhu i njihova popularnost stalno raste. Zbog malih dimenzija idealni su za navigaciju pri pešačenju ili trenutno lociranje pozicije.

Ljudi koji se bave biciklizmom idealnog saputnika su pronašli baš u mobilnim telefonima i njihovoj GPS Navigaciji. Slična situacija je i sa vozačima motora, koji imaju i drugih boljih alternativa.

Bilo kako uprkos mobilnosti i malim dimenzijama mobilni telefoni nikako nisu alternativa modelima GPS navigacija koji se koriste u kabini vozila.

GPS Navigacija sa većim ekranom

Trend među vodećim proizvođačima GPS navigacija je pravljenje što većih i što većih ekrana. Za poslednjih par godina od standardnih 3,5 inča došlo se do standardnih 7 inča. Većina novijih navigacija ima veličinu ekrana od 5 inča koja je postala apsolutni standard.

Većina proizvođača GPS Navigacija, danas kao standardne opcije, svojim kupcima nude doživotna besplatna ažuriranja GPS mapa. Ono što svi kupci ističu kao primetna poboljšanja kod novih modela GPS Navigacija su veći ekrani i dopadljiviji slim tanki dizajn.

Primer takvog uspešnog dizajna ima Magellan Roadmate 1700 sa masivnim 7 inčnim ekranom i izuzetnim dizajnom i funkcijama. Ne zaostaju mnogo ni modeli GPS Navigacija TomTom XXL i nove serije Garmin nuvi modela. Garminov nuvi 3790LMT je biser među GPS uređajima sa svojim tankim slim aluminijumskim kućištem.

Garmin uveliko razmišlja o ubacivanju kompletnog operativnog sistema u jedan ovakav uređaj.

Sa ovakvim uređajima koje sada koristimo i  sama zamena i prelazak na tablet računare bi trebalo da bude jedna prirodna tranzicija. Tableti su uređaji sa mnogo prednosti ali i isto toliko i mana.

Dug put je pred njima da se praksi pokažu i postanu pravi naslednici nama toliko dragih uređaja GPS Navigacija.

2 KOMENTARA

  1. […] čitanje, predstavlja unapređenje u odnosu na prethodene Garminove modele. Uključio sam GPS na Garmin Forerunner 310XT i krenuo biciklom u potragu za prvom plažom.  GPS markira početnu lokaciju i vraća vas nazad […]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.